Muzeu unic în estul Europei, Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, tocmai a renăscut!

Istoric

Muzeul “Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc – singurul de acest profil din această parte a Europei, cu o vechime de peste 80 ani. Muzeul, situat în zona centrală a municipiului Cîmpulung Moldovenesc, reprezintă o adevărată capodoperă a culturii româneşti din secolele XVIII şi XIX. A fost inaugurat în iunie 1936, iar pentru realizarea acestuia au contribuit Constantin Leontieş, I.H. Sîrghie, Ilie Veslovschi, Ion Pîşlea şi, mai ales, muzeograful Constantin Brăescu.
Înfiinţat ca Muzeu de Etnografie şi Ştiinţele Naturii şi reprofilat în 1970 drept Muzeul „Artei Lemnului”, are la bază colecţiile etnografice alcătuite de Ion Ştefureac şi C. Brăescu. „În anul 1936, muzeul avea 2.000 de colecţii grupate în colecţii de port popular, istorie, documente, fotografii, arta lemnului, mobilier.

Astăzi

Astăzi, muzeul deţine peste 15.000 de colecţii, predominante fiind cele referitoare la civilizaţia lemnului şi portul popular, reprezentînd cultura tradiţională a lemnului din zona Cîmpulungului.
Adăpostit într-o clădire monument de arhitectură, construită pe la 1900, Muzeul „Arta Lemnului” din Cîmpulung Moldovenesc surprinde prin valori de neegalat, prin unicitatea unor piese relevînd măiestria meşterilor populari. Colecţiile sunt grupate pe ocupaţii şi meşteşuguri, pe 1.822 de metri pătraţi, în 26 de săli.

Organizare

Muzeul este organizat tematic şi reprezintă o imagine a prelucrării lemnului. Totul, de la diferite esențe lemnoase, uneltele destinate tăiatului lemnului în pădure și prelucrării lui, dar și tehnici de ornamentare, forme şi motive decorative.  

Exterior

În afara expozițiilor de bază mai există și o secție în aer liber care cuprinde nouă monumente de arhitectură. Se evidențiază Casa „Latiş” din Câmpulung Moldovenesc, veche de 360 de ani. Alături, Casa „Huțulă” din Ciumârna, unde masivitatea lemnului dă impresia de multă eleganță și armonie. Un punct de atracție pentru iubitorii de șah îl constituie placa de șah din curte. Aceasta se întinde pe 100 de metri pătrați. Piesele reprezintă figuri din basme, în mărime naturală ;i sunt opera maestrului Ion Maftei.

Activități

Muzeul oferă vizitatorilor posibilitatea de a se iniţia în diferite activităţi. Amintim: confecţionarea draniţei, a solzilor de draniţă, a preparării produselor din fructe de pădure. 
„Muzeu unic în estul Europei, Muzeul Arta Lemnului este o adevărată enciclopedie a acestei străvechi arte exprimând şi tîlcuind artistic universul vieţii ţărăneşti”, scria şi Graţian Jucan.